«En solidaritat per a un món verd» és el lema de la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP29), una cimera d’alt nivell internacional que tindrà lloc de l’11 i al 22 de novembre a Bakú, la capital d’Azerbaidjan, per potenciar la col·laboració entre països a fi de facilitar el camí cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. En aquesta cimera mundial, que representa una oportunitat crucial per accelerar l’acció per abordar la crisi climàtica, hi participa un equip d’especialistes que dirigeix el professor Martí Orta-Martínez, de la Facultat de Biologia i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, i en què participen els experts Guillem Rius-Taberner, Alejandro Marcos i Gorka Muñoa (UB, IRBio).
Si es vol limitar l’augment de la temperatura mitjana global a 1,5 °C, és imprescindible reduir dràsticament les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera. Això implicaria no explotar la major part dels recursos energètics de carbó, gas convencional i petroli existents en regions de tot el planeta, segons apunta una recerca liderada per la Universitat de Barcelona i publicada a la revista Nature Communications. El nou article presenta l’atles del petroli no extraïble al món, un mapa mundial dissenyat amb criteris mediambientals i socials que alerta de quins recursos petroliers no s’han d’explotar arreu del món per complir els compromisos de l’Acord de París signat el 2015 per mitigar els efectes del canvi climàtic.
Members of PALADYN-ERC project (N. Davtian, O. Teruel and A. Rosell) participate in the SAGA10W campaign in the South Atlantic, to sail on board the B/O Sarmiento de Gamboa from Punta Arenas (Chile) to Las Palmas de Gran Canaria. Our goal is to measure the distribution of pyrogenic carbon in the deep ocean to understand the fate in the ocean of atmospheric emissions of biomass burning aerosols. The SAGA project (The South Atlantic Gateway in the Global Conveyor Belt) is led by Prof. Alonso Hernández-Guerra (Instituto de Oceanografía y Cambio Global - ULPGC) and Prof. Josep Lluís Pelegrí (ICM-CSIC).